امروزه زیبایی ناخن ها یکی از دغدغه های اصلی خانم ها شده است. کاملا واضح است که ناخنهای زیبا، جذابیت شما را دوچندان میکنند. ضعیف بودن ناخن، به دلایلی از جمله استفادهی طولانیمدت از لاک ناخن، افزایش سن، پُرکاری یا کم کاری تیروئید، پسوریازیس، بیماریهای ریوی، اگزما، کمخونی، عفونت قارچی و … رخ میدهد. دلیل شکنندگی و ضعف ناخن هرچه باشد، همیشه باعث ناراحتی است چون بهراحتی ترک میخورد و میشکند. برای حل این مشکل راهکارهای خانگی را به شما پیشنهاد می دهیم. در این مقاله می خواهیم اطلاعات کاملی در این مورد در اختیار شما قرار دهیم.
ناخن های شکننده :
یکی از مشکلات رایج ناخن ها، شکنندگی آنهاست. دلیل شکنندگی و خشک بودن ناخن ها این است که لایه های پروتئینی موجود در ناخن در حال جدا شدن از یکدیگر و شکسته شدن هستند. از علائم شکنندگی ناخن ها، ناهموار شدن سطح آنها است و سطح ناخن به صفحات و پوستههایی به شکل طولی تقسیم میشود. حتی گاهی قسمتهایی از ناخن کاملا بشکنند و از ناخن جدا شوند.
راه های درمان ناخن های شکننده چیست ؟
قبل از درمان هر بیماری یا مشکلی ابتدا باید علل زمینه ای آن مشکل را پیدا و رفع کنیم. ما برای درمان قطعی شکنندگی ناخن ها و مراقبت مناسب و صحیح از ناخن ها روش های زیر را پیشنهاد می دهیم :
رژیم غذایی مناسب :
رژیمغذایی متعادل و مصرف تمامی پروتئینها، ویتامینها و املاح مورد نیاز بدن برای سلامت ناخنها بسیار اهمیت دارد. نتایج برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف این ماده موجب ضخیم شدن ناخنها میشود.
روغن نارگیل :
یکی از بهترین راهها برای تقویت ناخن های شکننده، روغن نارگیل است چون حاوی چربی اشباع می باشد، ناخنها را مرطوب میکند و درنتیجه از عفونت آنها پیشگیری میکند. همچنین میتوانید روغن نارگیل ولرم را مستقیما به ناخنهایتان بمالید و ۵ دقیقه بهآرامی ماساژ بدهید. این کار باعث بهبود جریان خون در ناخن میشود. این کار را دو تا سهبار در روز انجام بدهید.
از دیگر روش های موثر درمان خشکی ناخن این است که چند قطره آبلیمو را به یک چهارم فنجان روغن نارگیل ولرم اضافه کنید و ناخنهایتان را قبل از خواب بهمدت ۱۰ دقیقه در آن قرار بدهید. در طول شب دستکش بپوشید. این راهکار را بهطور مرتب در پیش بگیرید تا ناخنهایتان سالمتر و قویتر شوند.
مراقبت های روزانه :
برای درمان ناخن های خشک می توانید هر روز به مدت ۵ دقیقه آنها را را در آب ولرم قرار دهید و سپس روی ناخن و پوست اطراف آن کرم مرطوبکننده بزنید. شما میتواند برای این کار از روغن نارگیل یا کرمهای مرطوب کننده دست استفاده کنید. همچنین روش های زیر در درمان ناخن های خشک موثر است:
1. از تماس طولانی مدت ناخن با آب و مواد شوینده خودداری کنید.
2. هنگام انجام کارهای خانه، از دستکش استفاده کنید.
3. ناخنهای خود را به طور منظم کوتاه کنید، چرا که ناخنهای بلند بیشتر در معرض آسیب هستند.
4. در مصرف محلولهای لاکپاککن و محلولهای ضدعفونیکنندهی دست افراط نکنید.
5. کفش مناسب بپوشید و همیشه توجه داشته باشید که قسمت جلوی کفش برای انگشتان شما فضای کافی داشته باشد.
6. ناخنهای خود را به طور مرتب سوهان بزنید تا شکستگیهای کوچک سر ناخن برطرف شوند، چرا که شکستگیهای ریز میتوانند موجب تسریع روند شکسته شدن کامل ناخن شوند.
7. به ناخنها اجازه ندهید که بارها و بارها مرطوب و خشک شوند. دستکشهای پنبه اندود لاستیکی میتوانند با خشک نگه داشتن ناخنها در حین انجام کارهای خانگی مانند ظرف شستن، از آنها محافظت کنند. دستکشها همچنین از قرار گرفتن ناخنها در معرض مواد شیمیایی پاککننده محافظت میکنند. افرادی که دارای مشاغلی هستند که ناخنهایشان به طور مکرر خیس و خشک میشود، بهتر است در محل کار از دستکش استفاده کنند.
آب لیمو ترش :
آبلیمو به تقویت و درخشان کردن ناخن کمک میکند. ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون را با یک قاشق غذاخوری آبلیمو ترکیب و آن را گرم کنید، تا حدی که دستتان نسوزد. با استفاده از یک تکه پنبه، آن را به ناخنها بمالید و در طول شب دستکش بپوشید. همچنین میتوان آبلیموی تازه را با مقدار مساوی روغن آرگان ترکیب کنید و ناخنها را بهمدت ۲۰ دقیقه در آن قرار بدهید. هر دو راهکار پیشنهادشده را بهمدت ۲ تا ۳ هفته و هر روز انجام بدهید.
سرکه سیب :
یک راه درمان مؤثر برای ناخنهای ضعیف، سرکه سیب است. سرکه سیب دارای مواد مغذی زیادی همچون آهن، کلسیم، ویتامینها، پتاسیم، منیزیم و غیره است که استیک اسید و اسید مالیک نیز دارد که برای پیشگیری از عفونت ناخن سودمند است. به میزان برابر، آب و سرکه سیب خام و تصفیهنشده را با هم ترکیب کنید و ناخنها را بهمدت چند دقیقه در آن قرار بدهید و سپس کوتیکولهای ناخن را بهآرامی عقب بزنید. (کوتیکول یا پوستک، همان پوست نازکی است که در ابتدای رویش ناخن وجود دارد.)
آب پرتقال :
همانطور که میدانید آب پرتقال خواص زیادی دارد و حاوی اسید فولیک است که برای رشد ناخن ضرورت دارد. آب پرتقال تازه تهیه کنید و ناخنها را بهمدت ۱۰ دقیقه در آن قرار بدهید و سپس با آب گرم آبکشی کنید. بعد از خشک کردن، مرطوبکننده بزنید. این راهکار را هر روز انجام بدهید تا ناخنهایتان تقویت شوند.
زرده تخم مرغ :
درصورتی که ناخنهایتان به دلیل خشکی، شکننده شدهاند، زردهی تخممرغ میتواند بهترین درمان باشد. زردهی تخممرغ را با شیر ترکیب کنید و چند دقیقه ناخنهای خود را با آن ماساژ بدهید و سپس با آب بشویید. زردهی تخممرغ، رطوبت موردنیاز ناخن را تأمین میکند.
انواع روغن های درمانی :
روغن هسته ی انگور : روغن هستهی انگور میتواند ناخنهای ضعیفتان را مرطوب نگهدارد و ترکخوردگیهای آن را درمان کند. روغن هستهی انگور را به ناخن و کوتیکول بمالید. روزی دوبار و بهمدت چند هفته این کار را تکرار کنید.
روغن کرچک : روغن کرچک برای محکم کردن ناخن مفید است. همچنین با عفونتهای قارچی نیز مبارزه میکند. چند قطره روغن نعناع را با مقداری روغن کرچک مخلوط و نمک اپسوم به آن اضافه کنید. انگشتهایتان را بهمدت ۱۰ دقیقه در این ترکیب غوطهور کنید و سپس با آب بشویید.
روغن کتان : روغن کتان حاوی ریزمغذیهایی همچون ویتامین B، پتاسیم و اسیدهای چرب امگا۳ است که برای سلامت ناخن ضروری است. میتوانید روغن کتان را مستقیما روی ناخن بمالید و چند دقیقه ماساژ بدهید. قبل از خواب این کار را انجام بدهید و دستکش بپوشید.
روغن هسته ی انگور : اگر ناخنهایتان زیاد در معرض آب هستند و زیاد دستهایتان را خیس میکنید، هر نوع روغن سبزیجاتی که در دسترس دارید برای تقویت ناخن های شما مناسب است. روغن را با تکهای پنبه به ناخنهایتان بزنید و ۵ دقیقه ماساژ بدهید. این کار را روزی ۳ تا ۴ بار انجام بدهید.
روغن زیتون : روغنهای گرم میتوانند کیفیت و بافت ناخن را بهتر کنند. مقدار مساوی روغن جوجوبا، روغن بادام و روغن زیتون را با هم مخلوط و آنها را گرم کنید تا حدی که دستتان نسوزد. با استفاده از تکههای پنبه، روغنها را به ناخنهایتان بمالید. اجازه بدهید ۱۰ دقیقه بمانند تا به بافت ناخنها نفوذ و آنها را تغذیه کنند.
چای سبز :
همانطور که می دانید چای سبز آنتیاکسیدانهایی دارد که در سلامتی و تقویت ناخن مؤثر است. شما می توانید در یک فنجان آب جوش، چند برگ چای سبز بریزید و کمی صبر کنید تا خیس بخورد. بعد از خنک شدن، ناخنها را بهمدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آن قرار بدهید. این کار را دوبار در هفته تکرار کنید.
کارهایی که باید انجام دهید :
• غذاهای سرشار از بیوتین مانند غلات سبوسدار، تخممرغ، گوجهفرنگی، بادام، گل کلم، عدس، توتفرنگی، سویا، شیر و … مصرف کنید. یا اینکه میتوانید بعد از مشورت با پرشک، از مکملهای بیوتین استفاده کنید.
• غذاهای سرشار از پروتئین بخورید، مانند ماهی، ماکیان، گوشت گوساله، دانهها، مغزها، اسفناج و سایر سبزیجاتی که برگهای تیره دارند. همچنین میتوانید شیک پروتئین بنوشید.
• ناخنهایتان را مرتبا با وازلین ماساژ بدهید تا مرطوب بمانند.
• بهطور مرتب ورزش کنید تا جریان خون بهتری در بدنتان داشته باشید، درنتیجه ناخنهایتان سالمتر میمانند و سریعتر رشد میکنند.
• ناخنهایتان را کوتاه نگه دارید تا آب و مواد شیمیایی کمتری از محیط جذب کنند.
• از لاکهای باکیفیت و برندهای معتبر استفاده کنید.
• هر روز چند دقیقه ناخنها را در معرض نور خورشید قرار بدهید تا ویتامین D لازم را جذب کنند.
• آب فراوان بنوشید تا بدنتان دچار کمآبی نشود.
• بهجای اینکه کوتیکولها را ببُرید، آنها را عقب بزنید تا از عفونت پیشگیری کنید.
• از کرم مخصوص کوتیکول استفاده کنید تا مرطوب بمانند.
• ناخنهایتان را مرتبا سوهان بزنید تا لبپَر نشوند.
• هنگام کار با آب و مواد شیمیایی، از دستکش استفاده کنید.
کارهایی که نباید انجام دهید :
• از تماس زیاد دستها با آب و مواد شیمیایی اجتناب کنید.
• از لاکهایی که دارای مواد شیمیایی مضری چون استون و فرمالدهید هستند، استفاده نکنید.
• از ناخنهای مصنوعی استفاده نکنید چون میتوانند باعث عفونتهای قارچی بشوند.
• از پاککنندههایی که حاوی الکل هستند، استفاده نکنید چون ناخنهایتان را خشک میکنند.
• ناخنهایتان را نجوید یا کنارههای آنها را نکَنید.
• ناخنها را نخراشید چون ضعیفتر میشوند.
• زیاد از لاک پاککُن استفاده نکنید.